استانداردها و فرآیند تولید کاشی مقاومت انبساط و یخ زدگی

انبساط رطوبتی و مقاومت در برابر آن

آیا تا به حال برای شما این اتفاق پیش آمده است که شاهد ترک‌هایی در سطح لعاب کاشی هایی باشید که در معرض آب (در آشپزخانه یا سرویس های بهداشتی) قرار دارند؟ همانطور که در قبل اشاره شد،  کاشی های دو پخت دیوار با جذب آب بالای ۱۰ درصد در گروه BIII قرار دارند و به دلیل قابلیت جذب آب زیاد آن ها، این مشکل برای این کاشی ها بیشتر پیش می آید و به پدیده انبساط رطوبتی بدنه متخلخل مربوط میشود.

در اثر جذب آب، بدنه کاشی منبسط میشود و در نتیجه لعاب روی آن نیز تحت انبساط و به عبارت دیگر تنش کششی قرار میگیرد.

از آنجایی که مواد سرامیکی استحکام کششی کمی دارند، لعاب مذکور این تنش ها را تحمل نمیکند و در سطح آن ترک ایجاد میشود.

شکل زیر بطور شماتیک ترک های مویی در سطح انواع لعاب را نشان میدهد که در اثر انبساط رطوبتی ایجاد شده اند.

این ترک ها به اصطلاح Crazing نامیده میشوند.

برای جلوگیری از بروز این مشکل، لازم است آزمون تخمین میزان انبساط رطوبتی انجام شود.

در این آزمون کاشی های سالم، در اتوکلاوی با فشار ۵۰۰kPa و دمای ۱۵۹°C به مدت ۲ ساعت نگهداری میشوند.

پس از این مدت و خنک شدن نمونه ها، هیچگونه ترکی بر روی سطح نمونه نباید مشاهده شود.

برای شناسایی ترکهای مویی میتوان از متیلن بلو استفاده نمود که در ترک ها نفوذ میکند و آنها را نمایان میسازد.

مقاومت به یخ زدگی

جهت کاربرد در محیط های طبیعی و در تماس با آب، اکثرا از کاشی های پرسلانی استفاده میشود.

این کاشی ها، جذب آب بسیار کمی دارند و آب به مقدار اندک در آنها نفوذ میکند.

برای اطمینان از مقاومت این کاشی ها در برابر ترک خوردن ناشی از یخ زدن، آزمون مقاومت به یخ زدگی انجام میشود. این آزمون بر مبنای سرد و گرم کردن نمونه هایی می باشد که تخلخل های باز آنها با آب پر شده است.

جهت پر نمودن تخلخل های باز کاشی، میتوان از روش خلاء که در آزمون جذب آب توضیح داده شد استفاده نمود.

چنین نمونه ای، در محدوده دمایی ۵+ تا ۵- درجه سانتیگراد به تعداد ۱۰۰ مرتبه سرد و گرم میشود.

بدیهی است که در این محدوده، آب موجود در تخلخل ها چندین بار یخ زده و آب میشود.

طی این فرآیند، تنشهای کششی به قطعه وارد میشود که ممکن است باعث ایجاد انواع ترک و حتی شکست در نمونه شود.

اگر در پایان چنین آزمونی، هیچگونه عیبی در کاشی یافت نشد، کاشی در برابر یخ زدگی مقاوم (Frost Resistance) است.

امروزه، دستگاه های خاصی به منظور انجام این آزمون ساخته شده و استفاده میشود که جزییات بیشتر در استاندارد ISO 12-10545 قابل دسترس است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

0 WooCommerce Floating Cart

No products in the cart.

X